RITual

Lluny de les creences en déus i maneres d’organitzar l’univers, hi ha moments en què els rituals surten a la llum i acompanyen la teu psicologia per poder posar en ordre l’estabilitat de la teua personalitat i les teues prioritats.

Ritual és un vídeo reflexiu sobre el sentit de la imatge en rituals i creences que poden aflorar en l’ésser humà en situacions clau o extremes.

Recull fragments de converses molt íntimes amb un familiar que està present gràcies a la fotografia. Aquest fil de conversa és el que genera el recorregut de reflexió en les imatges, i el vincle que es va generar amb la fotografia és el que va donar peu a la reflexió.

És una resposta a Quin és el sentit de produir imatges en un món ja ple d’elles?

El vídeo està generat amb material d’arxiu i frases clau (tant en text com en àudio) que s’han recollit a manera d’arxiu de costums i dits familiars (família Cortés Otero).

La imatge està editada buscant la seua màxima plasticitat per mitjà de jocs de textures, per així donar peu a la lliure interpretació. A les imatges resultants s’ha traçat una simbologia que cadascú pot comprendre de la manera que més proper li sigui.

Els meus referents són sobretot de novel·la gràfica. CENIT de Maria Medem, per la subtilesa en la presentació d’espais i contacte amb ells; OCULTS de Laura Pérez, per la temàtica sobre mons paral·lels; i ESTEM TOTS BÉ d’Ana Penyas, per la seua expressivitat i tracte sobre la memòria dels nostres majors.

Aquests han ajudat a il·lustrar el treball en el pla més plàstic, però a nivell de referència audiovisual ha estat molt present Five year diary (1981) de ANNE CHARLOTTE ROBERTSON, on recull reflexions molt íntimes sobre les seues preocupacions i pors, sobretot, cap a la mort.