ha-migdala. confluències de diagrames místics

El proper dijous 11 d’abril a les 19.30, a la Fundació La Posta, al barri del Carme de València, el col·lectiu artístic ideadestroyingmuros inaugura l’exposició

ha-migdala. confluències de diagrames místics

En aquesta exposició ideadestroyingmuros presenta un projecte realitzat a Almedíjar els mesos de febrer, març i abril de l’any passat, durant la residència artística Cultura Resident, promoguda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Com que és un dels cultius de la zona i pel valor simbòlic de la seua fruita, l’ametller és l’arbre guia d’aquesta proposta: ha permès traçar llaços entre diferents contextos i representacions del misticisme, des de les mandàliques a les “mandorla mística” de la cristiandat, fins i tot les que el grup artístic ha pogut fer.

És una investigació artística experimental, de caràcter inèdit, on els elements representats pretenen escenificar la trobada com un tercer espai que possibilita una altra oportunitat de convivència. Un tercer espai que ja s’entreveu en la genealogia del territori d’Almedíjar i en el seu propi nom, que en àrab significa “punt de trobada”. En aquest sentit, al llarg de la història d’aquest paisatge geogràfic, tant Almedíjar com la Serra d’Espadà han estat territoris de trobades i desencontres que han tingut com a protagonistes diferents cultures i creences, com ara la musulmana, la cristiana i la jueva.

La necessitat de correspondències entre espiritualitat, naturalesa, cos, quotidianitat i representació artística neix de l’anticapitalisme, de la prospectiva postexòtica i de la vida comunitària que el col·lectiu comparteix amb la diàspora senegalesa baye fall, aquest darrer un camí sufi de l’islam, que ens convida a buscar una altra manera de ser al món i una connexió més profunda i harmoniosa amb l’existència, propera als camins místics.

A ha-migdala. confluències de diagrames místics ideadestroyingmuros ha rescatat la tècnica d’impressió a relleu (linogravat) que ha permès viure i experimentar uns processos creatius comunitaris distesos i lents apropant-se a pràctiques de meditacions actives. A l’exposició es podrà visualitzar també una producció videogràfica relacionada amb el mateix concepte de temps com a espai de contemplació. Finalment, sensacions, evocacions cinestèsiques, traços poètics, inspirats pels ametllers, han estat recopilats en un llibre d’artista i en una instal·lació col·lectiva.

Al llarg de la durada de l’exposició es faran diverses trobades i activitats.

El divendres 12 d’abril a les 18.00 ideadestroyingmuros presentarà el llibre d’artista durant un passeig per Almedíjar que permetrà travessar els llocs més emblemàtics que han caracteritzat, afectat i que han estat representats en aquesta investigació.

A més, el grup artístic guiarà dues visites a l’exposició que proporcionaran un apropament més directe a la proposta.

Us esperem el dijous 11 d’abril a les 19:30 a la Fundació La Posta, carrer Pintor Fillol 2, València.

Aquest projecte ha estat possible gràcies al Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana a través del seu programa Cultura Resident, l’Espai de Trobades Rurals La Surera i la Fundació La Posta.

RESIDENTS_2020_PRODUC_CAST  La Surera

#ideadestroyingmuros #arteyespiritualitat #gravat #linoleu #fotografiafeminista #artefeminista #llibrodeartista #videoart #ametller #almedijar #culturaresident

_____________________________

AUTORIA

ideadestroyingmuros és un grup artístic transcultural situat en la creació artística comunitària. Va néixer a Venècia el 2005 i el seu nom fa referència al títol de la composició musical de 1970 Voci destroying muros de Luigi Nono. Actualment es troba entre Itàlia, Espanya i el Senegal. El grup se centra en qüestions de gènere, sexualitat, traducció, postcolonialitat, postexòtic i art comunitari. En la seua trajectòria artística ha aprofundit en la investigació de les pràctiques performatives, teatrals, gràfiques, de vídeo art i instal·lacions tèxtils. Les seues obres han estat exposades a diferents museus i universitats, entre França, Espanya i Itàlia.

El 2014 exposa la instal·lació tèxtil Arxipèlags en lluita: les illes postexòtiques al Centre d’ètudes féminine et études de genre, de la Universitat París 8, mentre que el 2016 la Universitat de Verona acull la instal·lació tèxtil d’art comunitari Sunu Gaal. El Programa d’Estudis Independents (PEI) del Macba, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, ens va convidar el 2018 a fer un taller d’art comunitari Entre les terres. metodologia i autoetnografia del teixir nusos. El 2019 participa a la residència artística promoguda pel CCCC, Idensitat i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana amb el projecte narang, genealogia d’un souvenir, en col·laboració amb el Museu de Belles Arts de Castelló.

Des del 2019 fins a hui col·labora amb el grup de recerca de la Universitat de Verona, el Laboratori Saperi Situati i el Màster de Psicopedagogia de la Universitat Jaume I de Castelló en la realització de tallers formatius d’art comunitari i educació per a estudiants i professors. El 2020, el CCCB, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, convida el grup artístic a participar a l’exposició col·lectiva ‘¡Feminismes!’ comissariada per Gabriele Schor i Marta Segarra amb la instal·lació tèxtil Topal yone bi, seguir el camí. Des del mateix any inicia la col·laboració, activa actualment, de ideadestroyingmurs amb l’IVAM, l’Institut Valencià d’Art Modern per realitzar projectes d’art i educació. El 2021 realitzen la residència artística de bioconstrucció Fer niu en col·laboració amb el col·lectiu Videterra a l’Ecomuseu Mare Memòria Viva de Palerm, organitzat pel Laboratori Saperi Situati, amb el qual col·laboren també en el projecte d’art comunitari La Botiga Verda, realitzat entre la casa internacional de dones Casa di Ramia, el departament d’Humanitats de Verona, l’Ajuntament de Verona i la plataforma Contemporanea. El 2021 reben el premi AVVAC (Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló) al millor col·lectiu.

ENLLAÇ:

http://www.ideadestroyingmuros.info/

https://www.consorcimuseus.gva.es/cultura_resident/ideadestroyingmuros/?lang=es