En 2013 torne d’Espanya a Romania. Al terra d’un rastre, a Bucarest, estava la revista Femeia (una de les poques revistes dedicades a la dona en la Romania comunista) amb les pàgines obertes en l’artícle: “Nu sînt deplin fericită decît aici, în ț ara mea” [“No sóc plenament feliç a no ser que estiga ací, al meu país”]. El títol va captar la meua atenció. Durant 2014, vaig anar periòdicament a la Biblioteca Universitària Central “Carol I” de Bucarest, on vaig poder trobar l’arxiu complet de la revista Femeia. Vaig utilitzar el meu telèfon per fer fotografíes a totes les imatges amb dones treballant a fàbriques en aquestes publicacions. En 2015, Olalla Castro em visita a Bucarest i em conta què possiblement va haver alguna publicació semblant dedicada a dones durant el règim franquista.
Per a aquesta publicació, he buscat en arxius i biblioteques, retallat i col∙locat imatges de la revista Femeia (1935-1989), junt amb imatges de diferents revistes espanyoles publicades per l’instrument de propaganda de la Sección Femenina: Bazar, Consigna, Medina, Teresa, Vértice (1936-1977).
Aquest projecte ha sigut creat com un gest repetitiu i ritual, garbellant centenars de pàgines de nombrosses publicacions. Un procés exhaustiu, dintre de tots els permissos o clàssiques prohibicions de les diverses institucions per fer ús de certes imatges.
Treball i esport. Cossos disciplinats. Dues ideologíes paral∙leles on el cos de la dona anònima és construït pel règim.
M’agradaría agraïr a Pepa López Poquet per les increïbles trobades que hem tingut durant aquestos mesos i per la seua enorme generositat; Olalla Castro per tenir cura de la nostra amistat a distància; Alin Cincă per ajuadarme amb aquest projecte i per l’intercambi d’idees; Fabrik per ajuadarme amb la producció de la publicació; Pilar Beltrán, Mar Reykjavík i Raluca Voinea.
Aquest projecte es va dur a terme durant la sisena convocatòria Hàbitat Artìstic Castelló 2015-2016, promoguda per l’Ajuntament de Castelló i en col∙laboració amb l’EACC Espai d’Art Contemporani de Castelló.