Maternatges Transfronterers és un projecte fotogràfic experimental, de caràcter inèdit en què investigue al voltant de la maternitat, criança i cura, des d’una perspectiva feminista, decolonial i situada, prenent com a punt d’inici la meua pròpia experiència com a mare artista i dona migrant originària de Xile, habitant a la Comunitat Valenciana. El projecte cerca retratar diverses mares i/o cuidadores migrants provinents del sud global que habiten a Espanya, mitjançant l’ús de tècniques fotogràfiques experimentals, les quals a manera de ritual s’activaran amb objectes orgànics significants per a cada persona retratada. Proposant des d’allò identitari visibilitzar les seues experiències per instal·lar múltiples reflexions mitjançant el llenguatge fotogràfic sobre les complexitats, resistències i acolliment en els processos migratoris, així com les contradiccions en les relacions nord-sud, i les asimetries simbòliques que això comporta per transitar des d’allò íntim al cos social. Per això es cercarà generar un espai fotogràfic segur amb cada retratada, lloc on s’aborden experiències de criança, reforçat mitjançant una sèrie de preguntes motivadores, invitació a treballar amb objectes de memòria personal, per posteriorment revelar amb materials orgànics amb els que cada cuidadora identifique les seues vivències com si es realitzara un conjur, a través de la tècnica fotogràfica anomenada “filmsoup”.
És fonamental per a aquesta proposta el concepte de “maternatge” encunyat per la teòrica feminista Adrienne Rich, qui concep el maternatge com la capacitat de criar i cuidar, més enllà d’allò biològic, comprenent-ho com una activitat emancipadora, que implica sostenir, nodrir i acariciar .
Ha col·laborat en el desenvolupament d’aquest projecte el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana GVA amb el programa Cultura Resident, així com el finançament de Fondart del Ministeri de les Cultures, les Arts i el Patrimoni de Xile.
Empremtes de la memòria en “Maternatges Transfronterers” de Gabriela Rivera Lucero
Aprendre de la pedra. Presentació del Museu Barda del Desert (Norpatagonia)