Resum temporada 2015-2016

Vam iniciar la temporada 2015-2016 amb l’exposició Col·lectius en el cub blanc. Propostes audiovisuals “en els límits” per a una societat canviant. Del 3 de desembre de 2015 al 13 de febrer de 2016. L’exposició es va plantejar com una combinació de vídeo-creació, cinema de no-ficció i videoinstal·lació, seguint la línia de treball que hem batejat com En els límits, i que pretén transitar les fronteres d’aquestes etiquetes associades als llenguatges audiovisuals per entendre la relació d’aquest mitjà d’expressió tant amb l’espai artístic, com amb el conjunt de la societat. La relació d’obres i artistes que es va poder gaudir inclou: “Velocitat Absurda” i “Supera la barrera”, 2014, 20′ 54”+ 6′ 23”, del col·lectiu Left Hand Rotation; “Res a guanyar, res a perdre”, 2015, del duo SomosNosotros; “Deriva 001″, de l’equip Cinematrueque; i “Els bons xics”, de Paupac Azul.

Després de l’exhibició d’aquests treballs a la seu de la Fundació La Posta, i tal com ja s’havia fet anteriorment amb el programa En els límits desenvolupat en la temporada anterior, l’experiència del visionat d’aquests treballs es va perllongar posteriorment, canviant les condicions ambientals físiques i plàstiques, oferint la possibilitat de visionat al web de la Posta. Si abans havia estat una experiència envoltant i matèrica, projectant les imatges sobre una superfície reflectant, acompanyant-la en algun cas de material documental de les accions registrades ―com va ser el cas de “Supera la barrera” de Left Hand Rotation―, o adoptant una forma escultòrica i amb això propiciant una certa cosificació de la imatge ―com es va donar en el cas de “Res a guanyar, res a perdre” de SomosNosotros―, ara en oferir les imatges audiovisuals per al seu visionat a la web, a través de la pantalla de plasma o del monitor LCD, es va propiciar una experiència típicament digital que, com a tal, així sol passar, es produeix en l’àmbit domèstic.

Durant l’exhibició dels treballs que integren Col·lectius en el cub blanc, Rosa Pérez, que dirigeix el programa de ràdio “Fluid Rosa” de Radio 3 RNE, es va posar en contacte amb nosaltres i el 25 de gener, en el context de un programa homenatge a Leila Alaoui, va emetre un parell d’entrevistes amb el fundador de La Posta i amb el comissari de l’exposició. Per escoltar l’entrevista amb el comissari de l’exposició Damià Jordà a Fluid Rosa (Radio 3) fes clic ací.

Al maig l’equip de Cinema per Vindre [Miguel Ángel Baixauli i Sonia Martínez], es ramifica, estén i muta, i, partint de les jornades que es produeixen anualment a Las Naves. CCC, han incorporat per a La Posta un programa d’activitats: Política(ques) d’un cinema (per vindre); en col·laboració amb Plutón CC i Cabanyal Íntim.

Durant aquests dies vam tenir l’oportunitat de veure i escoltar, a la primera jornada ―un dissabte―, un conjunt d’entrevistes realitzades amb els participants a les jornades de Cinema per Vindre celebrades entre febrer i març de 2016 (María Ruido, Eloy Enciso, lacasinegra i Luis López Carrasco).

I, en la línia de les activitats desenvolupades en la temporada anterior a la seu de la Fundació La Posta “En els límits 2a part: Públics per vindre, estant convençuts de la idea que els públics es construeixen, es creen, es va dur a terme un especial esforç per renovar els formats de les activitats amb aquesta finalitat, i, després del visionat de les vídeo-entrevistes a què ens hem referit abans, hi va haver SIMPOSI, i va continuar la sessió a Plutón CC amb una jam d’imatges i música a càrrec de Tarántulas Pentium, Pau Berga i Carlos Escolano. El vídeo que encapçala aquesta crònica és d’aquest moment en Plutón CC.

A més, en aquesta edició de Cinema per Vindre a La Posta es va treballar sobre textos [el text proposat el pots llegir al web de Cinema per Vindre fent clik ací]; es va poder veure el film d’Alfonso Amador “50 dies de maig (assaig per a una revolució)” (2012), en el marc de Cabanyal Íntim, i, com a colofó, el dimecres 18 de maig, la presentació de la vídeo-conversa amb Vicente Ponce, que es va perllongar a la sala amb el mateix Vicente Ponce present a l’acte. A aquest moment pertanyen les imatges d’ací abaix.

En arribar juny, aquest és un mes que ha quedat ja establert en el calendari com el mes de l’orgull gai, ara LGBT (lesbianes, gais, bisexuals i transsexuals), un moment de l’any en què es barregen amb particular intensitat paraules i imatges, de manera que La Posta no pot estar absent d’aquesta celebració. Del 16 de juny al 16 de juliol La Posta va albergar l’exposició Museari: Estètiques de la Diversitat Sexual, comissariada per Ricard Huerta, va incloure tot un conjunt d’obres realitzades pels artistes que han exposat el seu treball a la web de Museari durant la temporada 2015-2016, i que ara, fruit de l’acord signat entre Museari i Fundació la Posta, s’han pogut veure de manera presencial i física a la seu de la Fundació la Posta. Un conjunt de treballs que inclou:

“Ferida de Temps” (2015), de Nora Ancarola (fotografia);
“Estructura Ambigua” (2015), de Rafa de Corral (pintura);
“Pit i Cavitats” (2016), de Concha Daud (escultura);
“Urko (Alfabet Homofòbia)” (2016), de Ricard Huerta (tècnica mixta);
“Trinxera” (2016), d’Alex Meza (fotografia);
“Mans d’estimar” (2015), de Xavier Moyà (fotografia);
“Secret i Pudor” (1995), de Pepe Miralles (fotografia);
“De la sèrie Hombrías, exercici de llums i ombres 2/12″, d’Adolfo Siurana (tècnica mixta);
“Històries arrencades” (2013), de Loli Soto (tècnica mixta sobre tela);
“La cara oculta” (2015), de Reme Tomás (escultura en gres);
“Matrimoni” (2014), de Amadeo Valldepérez (oli sobre llenç);
“Vigilància” (1999-2014), de Carme Vidal (acrílic sobre tela); i
“A la cantonada. Carriera Santa Úrsula, Tolosa de Llenguadoc”(2015), de Francesc Vera (impressió cromogènica sobre paper fotogràfic a partir d’una captura amb un iPhone 5 i l’app Hipstamatic).

Cada un dels treballs van ser objecte d’atenció especial en posts que van anar apareixent publicats al facebook de La Posta. Això va permetre que qualsevol poguera tindre coneixement particularitzat d’aquests treballs des de la intimitat de la seua habitació privada, a través de la pantalla del PC.

L’exposició va incloure un complet programa d’activitats com la conferència de Germán Navarro Espinach “La visibilitat Trans en la història”; en una altra jornada, va tindre lloc una xerrada-col·loqui amb activistes LGBT, periodistes, artistes i educadors. Per primera vegada a La Posta, es van dur a terme visites guiades per a grups i obertes al públic en general. Per a les visites guiades es va comptar amb la participació i col·laboració de AVALEM, l’Associació Valenciana d’Educadors en Museus i Patrimoni, i el col·lectiu LAMBDA. Com a acte de cloenda: lliurament de premis Museari a col·lectius i activistes LGBT que han destacat en la defensa dels drets i en el suport a la comunitat LGBT; l’acte va acabar amb la performance de Urko Gato.