Operar al voltant del desplaçament

PRORROGADA

Els conflictes que provenen de polítiques violentes i els desplaçaments que aquestes causen en nom del desenvolupament són l’origen dels dos projectes que conformen la mostra. La transformació del territori, la memòria i la investigació de camp són el motor d’aquests treballs que visibilitzen dues lluites que, amb un oceà pel mig, tenen molt en comú.

Anaïs Florin amb el seu projecte “L’Horta, ni oblit ni perdó” aborda el tema de la destrucció de l’Horta valenciana des de la intervenció de tanques publicitàries o d’obra en quatre punts perifèrics de la ciutat, Benimaclet, la Punta, Castellar-L ‘Oliveral i Campanar. Al llarg de cinc dècades la València agrícola ha patit la destrucció del seu patrimoni natural, històric, arquitectònic i cultural i, per tant, l’expulsió de la població que habita aquest enclavament mitjançant la implantació de polítiques agressives i la planificació d’infraestructures especulatives. Anaïs Florin activa la memòria d’aquests llocs a través d’intervencions artístiques, generant un debat i convidant a la reflexió i conscienciació.

Per la seva banda, Francisco Navarrete amb el seu projecte “La teua matèria és la confluència de totes les coses” construeix un relat visual sobre l’erradicació dels camperols que habitaven les zones de Hivernada i Sant Dionís (Xile), on prop de 800 persones van ser desplaçades per la construcció del complex hidroelèctric Colbún-Machicura. Mitjançant un procés d’observació i indagació per aquest espai i el tracte amb les persones que l’habitaven, Francisco Navarrete proposa una lectura poètica i circular a través de cartografies, imatges i testimonis en els que prenent com a germen el significat de Machicura en mapudungún (“pedra de bruixot”) estableix perspicaços relacions entre el desplaçament, el cos i l’aigua.

Anais Florin (Cannes, França, 1987)

Artista visual resident a València en l’actualitat, és Llicenciada en Publicitat i RRPP per la Universitat d’Alacant, especialista en Art Contemporani per l’Institut Superior d’Art de Madrid, Experta Universitària en E-Commerce i Community Management per la Universitat Oberta de Catalunya , graduada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i actualment estudiant del Màster de Producció Artística a la mateixa Universitat. Va formar part del comitè organitzador de Comboi a la Fresca, Trobades d’Arquitectures Col·lectives (ES) 2011, membre fundador de Solar Corona així com de La Caldereria. La seva pràctica artística s’inscriu principalment en l’àmbit de la intervenció efímera en espais urbans.

Francisco Navarrete (Xile, 1986)

Artista visual, resident entre Espanya i Xile, és Llicenciat en Arts i Màster en Arts Visuals de la Universitat de Xile. Actualment, és becari del Museu d’Art Contemporani de Barcelona, MACBA, per a cursar el Programa d’Estudis Independents PEI (2017-18). Ha participat en residències artístiques a Fundació BilbaoArte Fundazioa (ES) o Casapoli (CL), i participa en les residències de llarga estada Hangar.org (ES) després de ser seleccionat pel jurat i becat per Fons de Cultura, FONDART (CL). Actualment participa en la residència artística Estètiques Transversals organitzada per IDENSITAT i Centre d’Art Contemporani Huarte, a Navarra (ES).

“Operar entorn al desplaçament” és la segona exposició de Labi 02 (Laboratori de pensamento, creació i difusió de la imatge, 2a edició 2018), un projecte del Màster en Fotografia, Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València, en col·laboració amb la Fundació la Posta, coordinat per un grup d’alumnes: Paloma Saguez, Rodolfo Muñoz i Clara Broseta Zamorano.

PUBLICACIONES RELACIONADAS val

LABi 02

L’art del territori, en la tradició de la conservació dels béns d’interès cultural